Десять компліментів фундуку

На найближчі 15-20 років в Україні буде спостерігатися дефіцит горіхового ядра і вкладання грошей в створення фундукових садів є найбільш перспективним. Тим більше, що кліматичні умови України сприяють вирощуванню фундука на всіх теренах України. Різниця тільки в тому, що в одних регіонах він потребує більшого поливу, а в інших меншого або зовсім не потребує.

Цей горішок повний користі й практично не має недоліків. Він настільки гарний, що так і напрошується на добрі слова.

Сонячний. Більшу частину фундука, що попадає в нас на кухні, привозять із Туреччини. Там горіхові дерева, що ростуть на гірських схилах, протягом усього літа усмоктують енергію сонця й віддають її своїм ладним, майже зовсім круглим плодам. Потім горіхи збирають і дають їм дозріти, поки шкарлупа не отримає фірмовий блискучий коричневий колір. Так що природа приготувала для нас це блюдо на чистому високогірному повітрі під щедрим південним сонцем. Нічого зайвого.

Гармонічний. Фундук — справжній вітамінно-мінеральний комплекс. Містить калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк, селенів, дев’ять вітамінів і багато рослинного білка із повним набором необхідних нам амінокислот в урівноваженій пропорції.

Заряджаючий. Ядро лісового горіха містить 60,5% горіхового масла, це наймогутніше джерело енергії. Турецькі чоловіки вважають його кращою їжею перед побаченням. Дами по усьому світі теж цінують фундук, як сильний енергетик він сприяє рятуванню від синдрому хронічної утоми.

Дієтичний. Люблять фундук і дієтологи. У ньому практично стільки ж білка, скільки в м’ясі, а вуглеводів, навпроти, мало. Це корисне знання й для тих, хто віддає перевагу печиву з горіхами. Таке печиво фігурі не перешкода. Саме тому більшість моделей приділяють увагу продуктам, до складу яких входять горішки.

Зігрівальний. Не можете зігрітися з ранку? Додайте до свого омлету суміш із товченого фундука й чорного перцю, як радив грецький лікар Дайоскорайдс, що виявив дивні властивості цього горіха майже 2 тисячі років тому. У своїх працях він також відзначав, що суміш із фундука з медом добре допомагає від кашлю.

Потрібний серцю. Щоб серце й судини залишалися здоровими, довірте фундуку турботу про них. Складові горіха відіграють важливу роль у зменшенні ризику занедужати. Змішайте його з медом і їжте просто так або з хлібом.

Молодильний. Фундук — представник невеликої серед горіхів групи, багатої натуральним антиоксидантом вітаміном А. Його «колега», вітамін Е, теж є в ядрах фундука. Обидва ці вітаміни продовжують нашу молодість.

Підбадьорливий. Цей горішок номер один по вмісту фолієвої кислоти, потужного антидепресанту, що відновлює нервові тканини. Вона здатна також підвищувати розумову й фізичну активність, а також незамінна при вагітності, оскільки відповідає за формування нервової системи маляти.

Товариський. Ядро фундука можна споживати із самими різними продуктами. Він смачний з солоним і солодким, у поєднанні із фруктами й десертами, з йогуртами й випічкою, з м’ясними блюдами й сирами. Горіхове масло з фундука менш калорійно, чим з арахісу, і не викликає алергії.

Відданий. Нарешті, цей герой залишиться з вами надовго — він добре зберігається. Щоб горіхи не придбали згодом гіркий присмак, зберігаєте їх у холодильнику, у контейнері, щільно закритому кришкою. А ядра фундука прекрасно переносять заморозку й можуть зберігатися в морозильній камері до двох років.

Помічник. Фундук чудовий помічник для пасічників по нарощуванню бджолиних сімей ранньою весною. Він зацвітає один із перших і його суцвіття багаті пилком. Про корисні властивості пилку для людей і вирощування бджолиного розплоду ми надавали докладну інформацію в журналі «Агросвіт України» № 3-2010, стор. 44-45.

Звертаємо Вашу увагу, що усі сорти фундука можна розділити на дві групи: десертні і промислові. Горішки десертних сортів мають збільшені розміри продовгуватої форми. Промислові сорти дрібніші за розмірами і мають круглу форму.

Зазвичай, для власних потреб і для реалізації нелущених горішків вирощують десертні сорти, а для кондитерської промисловості – промислові, які обов’язково шліфуються. Тож перед тим як закладати фундуковий сад варто визначиться з напрямком подальшої реалізації врожаю.

Для довідки: в магазинах США і багатьох країн Європи поширений продаж десертних нелущених горішків, а на українському ринку частіше зустрічаються лущені шліфовані.

О.Н.Космiдайло,  журнал «Агросвіт України» №4 2011р

Эта запись опубликована в рубриках: Статьи. Метки записи: . Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.