Фундуковий сад — це непоганий спадок

Останнім часом фундуком зацікавились дачники, селяни і професійні садівники і це невипадково.

Ядро фундука використовують в харчовій промисловості, медицині, парфумерії, живописі, а також для виготовлення ліків і швидковисихаючих фарб.

По калорійності ядро фундука перевищує, наприклад, калорійність пшеничного хліба в 2-3 рази, м’яса в 3-3,5 рази і молока в 8-9 разів. Норма щорічного споживання горіхів людиною становить не менш 3,6 кг.

З деревини фундука виготовляють обручі, ручки для дрібного інвентарю, лопат, граблів, сапок, а із тонких прутів, яких дуже багато виростає на кущах, плетуть легкі і зручні корзинки, роблять стільці, крісла качалки та інше.

З деревини фундука отримують дуже дрібний вугіль, який використовують для малювання та приготування пороху.

Кора фундуку багата дубильними речовинами, в якій знаходиться 8-8,5% танідів, а в деревині дуба тільки 5% і тому кору фундука дуже часто використовують для дублення шкіри.

Горіхи фундука можуть зберігатися 2-3 роки в любій тарі, транспортуватися любим транспортом на будь-які відстані, та в любу пору року. Могутня коренева система фундуків знаходиться в верхніх горизонтах грунту, чудово скріплює її і цим самим попереджує змиви і зсуви при великих дощах та зливах.

Кущі фундука прекрасно вживаються на схилах, де важко вирощувати інші сільськогосподарські культури.

Фундук цвіте рано, на чоловічих сережках утворюється велика кількість пилку, який є ранньою поживою для бджіл.

Насадження фундука закладають на рівних місцях і схилах. Схили крутизною понад 15° терасують. Придатні під фундук схили різних експозицій, крім південних, які навесні швидко прогріваються, дерева тут рано зацвітають і квітки можуть підмерзати.

Перед закладанням насаджень проводять культивацію по сидератам: восени для весняного садіння і за місяць для осіннього. Під культивацію вносять 40—45 т/га органічних і по 60—90 кг/га діючої речовини фосфорних і калійних добрив.

Садіння проводять пізно восени або рано навесні. У кожному кварталі висаджують по 3—4 сорти. Площі живлення дерев на родючих зрошуваних грунтах становлять 5?7 м, незрошуваних — 4?6 м, 3?5 м.

Грунт у рядах і міжряддях перші два роки після садіння утримують під чорним паром. У наступні 3—5 років у міжряддях можна вирощувати ранні овочеві культури і сидерати. В пору повного плодоношення через кожні 2—3 роки вносять по 25 т/га органічних добрив, а також (у міру потреби) азотні, фосфорні і калійні добрива. Насадження фундука добре реагують на зрошення (3—4 вегетаційні і вологозарядковий полив щороку).

На багатьох плантаціях фундук, який розмножують насінним способом, формують переважно у вигляді кущів з 8—10 рівномірно розташованими стовбурами. Для цього зразу після садіння саджанці зрізують на висоті 10-12 см від поверхні грунту. Таке укорочування спричинює утворення прикореневих пагонів, необхідну кількість з яких залишають, а решту видаляють.

З 15—20-річного віку кущі омолоджують, зрізуючи почергово протягом 2—3 років по 2—3 гілки.

Щеплений фундук здебільшого формують як дерево з 4—5 основними гілками у вигляді вази. Освітленість та продуктивність рослин при цьому зростає, а також полегшується догляд за ними та збирання врожаю.

Горіхи фундука залежно від сорту дозрівають у різні строки — з другої половини серпня до кінця вересня. Збирають горіхи при технічній зрілості, ознаками якої є забарвлення шкаралупи в коричневий або світло-жовтий колір. Обгортка в цей час може бути зеленою, але здебільшого вона світлішає і горіх з неї легко виймається. Під час збирання горіхи струшують з кущів чи дерев на підстелену тканину чи плівку, а плоди, які не обсипались, зривають вручну. Потім горіхи в обгортках розстилають шаром до 50 см на 2—3 дні на сонці чи у провітрюваних приміщеннях. Обгортки на них в’януть, і з них легко висипаються горіхи. При цьому в ядрах горіхів тривають процеси ферментації. Очищені горіхи висушують у затінку або в провітрюваних приміщеннях до вологості не більшої за 12 %. У такому стані горіхи, не втрачаючи якості, зберігаються протягом кількох років.

Фундук – економічно вигідна культура, так як з одного гектара плантації, при дотриманні правил агротехніки, можна в середньому збирати 50-60 центнерів, при висадці 600 саджанців. Найбільш практична схема посадки 3 метри в ряду, 5-6 метрів міжряддя. При крапельному зрошенні врожайність буде значно кращою.

Затрати на висадку одного гектару фундукового саду не перевищать двадцяти тисяч гривень, а прибутки можуть становити в середньому двісті-двісті п’ятдесят тисяч гривень.

Фундуки які посаджені на Україні в 1970-1980 рр. в різних регіонах, показали що витримують морози за 30 градусів. В 1980 році на Черкащині в Христинівському районі було закладено сад фундуків з десяти сортів, які до цього часу себе прекрасно почувають.

Тепер в цьому саду вирощуються саджанці вегетативним способом, вертикальними відростками.

Доволі вигідно вирощувати фундук на дачних і присадибних ділянках — це дозволить не тільки задовольнити потреба в цьому коштовному продукті харчування самих власників ділянок, але й здавати частину врожаю горіхів заготівельним фірмам.

Олександр Космідайло

Эта запись опубликована в рубриках: Статьи. Метки записи: . Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.